Breukelen,
22
september
2015
|
13:10
Europe/Amsterdam

Theater van de Vriendschap: "Op zoek naar de gemene deler"

Alumni-avond (Senior) Leadership Development Program

Op 17 september vond de alumni-avond van de (Senior) Leadership Development Program plaats, dit keer met het thema "Theater van de vriendschap". De serie "Theater van …" is vorig jaar ontstaan uit een idee van dr. Edgar Karssing, associate professor in de bedrijfsethiek. Sprekers en aanwezigen gebruiken op eigentijdse wijze de inzichten van oude filosofen om actuele thema’s te bespreken.

Na de opening van de avond door Kathelijn Geerts, programmamanager bij Executive Education & Organizational Development, nam Edgar Karssing het publiek mee op reis van de Griekse Oudheid naar de Verlichting. Wat verstonden filosofen als Artistoteles en Thomas Hobbes onder vriendschap? Waarom zoeken we vriendschappen? Wat is eigenlijk een ideale vriendschap?

Dr. Jaap Schaveling, associate professor Leadership & Cooperation ging op zijn beurt in op de evolutionaire verklaringen en de gevaren van vriendschap. Onbewust verzamel je vooral mensen om je heen met wie je bepaalde kenmerken deelt. Vriendschap kan bovendien tot uitsluiting van anderen leiden. Jaap schiep ook de keerzijden van een wereld waarin iedereen altruïstisch zou zijn. Ten slotte bekeek hij de verschillen tussen de sociale eigenschappen in vriendschappen van mensen ten opzichte van die van dieren.

Vervolgens kregen de alumni een aantal oefeningen mee om na te denken over wat vriendschap betekent en welke waarde het heeft op werk. Een alumnus: "Je kunt ook een gemeenschappelijke deler creëren, bijvoorbeeld door op hetzelfde te focussen. In het geval van een groep mensen op een onbewoond eiland is overleven de gedeelde focus. Je kunt iedereen aan het werk zetten, maar je kunt ook de blik van de mensen op de zee laten richten. Dan gaan ze zelf bedenken wat ze kunnen bijdragen."

Ten slotte werden de oud-deelnemers gevraagd naar wat ze aan het denken heeft gezet tijdens de avond. Een van de terugkerende elementen was dat men op zoek moest gaan naar de gemeenschappelijke deler tussen mensen. Daarnaast besefte een alumnus dat er voordelen aan vriendschappen zitten, maar het je ook kan belemmeren. Daarin dient een goede balans gevonden te worden.

Ga voor meer informatie over de programma's naar Leadership Development Program of Senior Leadership Development Program.

 

Contactpersoon
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws