Breukelen,
02
februari
2017
|
16:21
Europe/Amsterdam

Presentatie boek historie kasteel en landgoed Nijenrode

Samenvatting

Samen met de Nederlandse Kastelenstichting, kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats (NKS) heeft Nyenrode Business Universiteit het boek “Nijenrode – Burcht, Buitenplaats, Business Universiteit” uitgebracht. Het boek behandelt de lange geschiedenis van kasteel Nijenrode en het landgoed, met ook veel aandacht voor de bewoners. Het boek is geschreven door Ben Olde Meierink van NKS, met medewerking van Gert Immerzeel en Helm Horsten van Nyenrode Business Universiteit. De redactie is verzorgd door Fred Vogelzang.

Boekpresentatie
De boekpresentatie vond plaats op maandag 30 januari in de Ridderzaal van het kasteel, met korte lezingen door auteurs Ben Olde Meierink en Fred Vogelzang, en door restauratie-architect Leo Wevers. Remmelt Vetkamp, lid van het College van Bestuur van Nyenrode Business Universiteit, reikte bij deze gelegenheid een exemplaar uit aan burgemeester Marc Witteman van de gemeente Stichtse Vecht.

Van kasteel naar business universiteit
De geschiedenis van kasteel Nijenrode gaat terug tot de dertiende eeuw en is zeer bewogen. Niet lang na de bouw van hun kasteel raakte de familie Van Nijenrode betrokken in de langdurige oorlogen tussen Holland en Utrecht. Het kasteel werd in de loop der tijd meerdere malen flink beschadigd. Aan het eind van het Rampjaar (1672-1673) werd Nijenrode door de Fransen deels verwoest. Vervolgens kocht de Amsterdamse koopman Johan Ortt het gehavende kasteel en bouwde het weer op. Hij liet ook prachtige tuinen aanleggen.

Rond 1900 raakte Nijenrode – net als vele andere Vechtbuitens – in verval. Koffiehandelaar Michel Onnes kocht het kasteel en behoedde het daarmee voor afbraak. In de eerste decennia van de twintigste eeuw liet hij het huis geheel in middeleeuwse stijl restaureren. In de jaren dertig gebruikte kunsthandelaar Jacques Goudstikker Nijenrode als tentoonstellingsruimte voor zijn kunst. Hij vluchtte aan het begin van de Tweede Wereldoorlog voor de Duitse bezetter en kwam daarbij om het leven. Het kasteel werd in de oorlog door de Duitsers ingenomen.

Na de Tweede Wereldoorlog verkocht de weduwe van Goudstikker het kasteel aan een nieuw opgericht onderwijsinstituut: het Nederlands Opleidings-Instituut voor het Buitenland (N.O.I.B.). Dat is de directe voorloper van Nyenrode Business Universiteit, die dit collegejaar haar 70-jarig bestaan viert.

Te koop in shop
Het boek “Nijenrode – Burcht, Buitenplaats, Business Universiteit” is een uitgave in de NKS-reeks Kastelen en Buitenplaatsen.

Het boek is voor € 17,50 te koop in de shop van Nyenrode Business Universiteit.

Contactpersoon
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws