Breukelen,
10
september
2015
|
16:24
Europe/Amsterdam

Hoe leid je Lean naar het volgende niveau?

Nyenrode Lean Institute lanceert Lean Leadership Program

Vandaag lanceert het Nyenrode Lean Institute het Lean Leadership Program. Het programma is op maat gemaakt voor organisaties die Lean hebben geïmplementeerd en Lean-werken naar een volgend niveau willen brengen.

Opbouw programma
Het Lean Leadership Program heeft een exploratief karakter met de organisatie als vertrekpunt. Aan de hand van bouwstenen wordt er samen met de ‘Lean leiders’ uit de betreffende organisatie een programma ontworpen. De deelnemers worden intensief begeleid door ervaren Lean-trainers en -coaches.

“We zien dat veel organisaties met Lean pragmatisch aan de slag gaan maar dat er vanuit het management onvoldoende begrip is hoe Lean management moet worden ontwikkeld en hoe het moet groeien binnen organisaties,” vertelt Lean mastertrainer Fred Schoon. “Er zit een gevaar in dat mensen denken dat het verbeteren van processen bij de mensen op de werkvloer ligt en niet bij de leidinggevenden. Lean management is echter een proces van alles en iedereen, altijd en overal. Met het Lean Leadership Program willen we de kloof tussen leidinggevenden en werknemers dichten door dat zichtbaar te maken naar de leidinggevende zelf. Daarnaast verleiden we leiders tot nieuwe inzichten en vaardigheden die ze kunnen gebruiken om Lean management in hun organisatie tot een succes te maken”.

Nieuwe inzichten en vaardigheden
“Een Lean-leider geeft het voorbeeld voor Lean-werken,” legt leiderschapscoach Lizettte Cohen uit. “Het is iemand die de vloer op gaat. Niet omdat diegene plichtmatig zijn of haar gezicht af en toe moet laten zien in andere lagen van het bedrijf, maar omdat diegene oprecht wil begrijpen wat er speelt. Het is iemand die verantwoordelijkheid durft over te dragen en vertrouwen heeft in zichzelf en in de kwaliteit van zijn medewerkers. Fred Schoon beaamt dit. “Klassieke motivatoren zoals salaris, bonussen, zelfs een schouderklopje of een inspirerende toespraak zijn allemaal aardig, maar ze halen het niet bij de kracht van het betrokken zijn bij vooruitgang en een rol spelen bij het boeken van die vooruitgang. Daar komen werknemers elke dag voor uit hun bed en het vieren van kleine overwinningen is daarbij belangrijk”.

Doelgroep
Het programma richt zich specifiek op leidinggevenden en hun teams die werken volgens het Lean management principe. Door te werken met het hele team is alle kennis en ervaring aanwezig voor een maximale impact en een optimaal resultaat. Fred Schoon vertelt over degenen die op het programma afkomen: “Ik denk dat de deelnemers worden aangesproken op datgene, waarvan je bijna zou kunnen zeggen dat ze er liever niet op aangesproken hadden willen worden, en toch uit zichzelf hierom komen”.

Klik hier voor meer informatie over het Lean Leadership Program.

Over het Nyenrode Lean Institute
Het Nyenrode Lean Institute is in 2012 door Nyenrode Business Universiteit opgericht in partnership met McKinsey & Company, ABN AMRO en Achmea. De initiatiefnemers willen door middel van het Lean Institute de concurrentiepositie van bedrijven & instellingen en daarmee de concurrentiepositie van Nederland versterken. Het Lean Institute in Breukelen is de enige in Nederland die de mogelijkheid biedt om Lean in de praktijk toe te passen in een simulatieomgeving. Daarnaast bevat het Nyenrode Lean Institute een onderzoekscentrum waar zowel nationale als internationale organisaties en academische instellingen hun kennis en ervaringen delen en ontwikkelen op het gebied van Lean.

Contactpersoon
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws