Breukelen,
06
april
2017
|
16:49
Europe/Amsterdam

Lenteconcert met violiste Sarah Kapustin op Nyenrode

Samenvatting

De Nederlands-Amerikaanse topvioliste Sarah Kapustin speelt woensdagavond 26 april het Lenteconcert in het Koetshuis op Nyenrode. Zij presenteert haar nieuwe programma 'Noten kraken met Sarah'.

In het nieuwe programma van Sarah Kapustin speelt zij muziek van haar nieuwe cd 'Point Counter Point' en zal zij er ook over gaan vertellen. 'Mijn ervaring is dat het veel fijner is om naar muziek te luisteren als je die enigszins kunt doorgronden. Zo speel ik in een bepaald stuk vier melodieën tegelijkertijd, dat heet contrapunt, in het Engels counterpoint. Je zou kunnen zeggen dat ik in m’n eentje een compleet strijkkwartet vorm. Dat is jongleren, je zou het haast acrobatisch kunnen noemen.' Sarah Kapustin was acht jaar lang eerste violiste van het wereldwijd succesvolle Rubens Quartet.

Het concert maakt deel uit van een landelijke tournee. Sarah: 'Ik noem het vertelconcerten, in een huiskamersetting. Vóór de pauze gaan we noten kraken. Ik laat de verschillende stemmen horen, één voor één, stukje voor stukje. De muziek wordt ontleed, uitgekleed. We gaan het hebben over structuur, tempo, harmonie, maar er zullen ook mooie verhalen de revue passeren. En dat kan best wel persoonlijk zijn. Contrapunt staat voor mij symbool voor zowel de complexiteit als de schoonheid van het leven zelf. Ik kan me geen leven zonder viool voorstellen. Woorden zijn beperkt, ik kan me veel dieper uitdrukken met m’n instrument. Na de pauze hou ik dan ook wijselijk m’n mond en laat ik de muziek spreken.'

Op het programma staan onder meer meer drie meerstemmige meesterwerken uit drie verschillende eeuwen en landen: de Sonate in C-groot voor solo viool, BWV 1005 van Johann Sebastian Bach, de Sonate voor solo viool van Béla Bartók en een nieuw werk van de jonge Amerikaanse componist David Fulmer: Sirens.

Jacques Goudstikker
Het Lenteconcert is het slotconcert van de eerste serie nieuwe Koetshuisconcerten. Met deze serie wordt een oude traditie in ere hersteld. In de jaren dertig organiseerde kunsthandelaar en toenmalig Nijenrode-eigenaar Jacques Goudstikker talrijke concerten op het kasteel. Binnenkort wordt de programmering voor het tweede seizoen bekendgemaakt.

 

Lenteconcert | Noten kraken met Sarah | Violiste Sarah Kapustin | woensdag 26 april 2017 | 20.15 uur Breukelen, Koetshuis Kasteel Nijenrode. Tickets & Info www.kamconcerten.nl

Contactpersoon
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws