Breukelen,
21
december
2015
|
13:48
Europe/Amsterdam

Kunsttentoonstelling collectie De Heus-Zomer op Nyenrode

Vanaf woensdag 9 december is op Nyenrode Business Universiteit de kunsttentoonstelling “Nieuwe wegen/Challenges” te zien met werken uit de internationaal gerenommeerde collectie van ondernemersechtpaar Henk en Victoria de Heus-Zomer. Door een samenwerking tussen Nyenrode en het Vechtstreekmuseum in Maarssen kunnen ook geïnteresseerde bezoekers uit de regio de expositie op gezette tijden bezoeken.

De expositie “Nieuwe wegen/challenges” toont tot 27 maart 2016 meer dan vijfentwintig werken van hedendaagse kunstenaars uit voornamelijk Nederland, China, Duitsland en Amerika. Er is werk van onder anderen Jasper de Beijer, Ger van Elk, Herman Gordijn, Levi van Veluw, Thomas Raat, Chi Peng, Liu Ye, Zhang Huan en Yu Hong.

Het getoonde werk bestaat voornamelijk uit schilderijen en in beperkte mate uit objecten, zoals de recentelijk aangekochte imposante Half Dome van Letha Wilson uit 2015. De kunstenaars zoeken in hun werk allemaal naar nieuwe wegen door toepassing van onder meer nieuwe materialen, nieuwe technieken, nieuwe invalshoeken en cross-overs daarbij. Het gebruikte materiaal in de werken varieert van staal, teer, stempels, as, plakplastic, getrokken thee en theeblaadjes, borduurwerk tot combinaties van vele soorten materialen. Het getoonde werk Veneer 1 van Levi van Veluw was met afstand de publieksfavoriet bij de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2015.

Het echtpaar Victoria en Henk De Heus-Zomer behoort tot de grootste verzamelaars van hedendaagse kunst van Nederland. De band tussen De Heus en Nyenrode is al zeer oud. Henk de Heus begon in 1961 met zijn studie aan het Nederlands Opleidings-Instituut voor het Buitenland (N.O.I.B.), een directe voorganger van Nyenrode Business Universiteit. Extra bijzonder is dat hij niet alleen zelf aan het instituut gestudeerd heeft, maar dat zijn voorvaderen in de tweede helft van de negentiende eeuw ook eigenaren van Nyenrode waren. Henk de Heus is voorzitter van de Raad van Commissarissen van Koninklijke De Heus, dat werd verkozen tot ‘Familiebedrijf van het Jaar 2015’.

Vierde in serie
De tentoonstelling “Nieuwe wegen/Challenges” is de vierde in een serie exposities die worden georganiseerd door Art Fund Nyenrode. De eerste tentoonstelling toonde werk van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo, uit de collectie van alumnus Herman Vaanholt. De tweede expositie, met als titel Art & Cars, bevatte fotografische kunstwerken uit de bedrijfscollectie van LeasePlan Nederland, waar alumnus Berno Kleinherenbrink CEO is. De derde expositie was met werk van schilder Diederik Stevens.

In de traditie van Goudstikker
De tentoonstelling “Nieuwe wegen/Challenges” is een initiatief van Art Fund Nyenrode (AFN). Dit kunstfonds is opgericht door een aantal Nyenrode-alumni. Art Fund Nyenrode stelt zich ten doel om kunst van hoog niveau terug op Nyenrode te brengen, in de traditie van kunsthandelaar Jacques Goudstikker.

Kunst en Nyenrode horen van oudsher bij elkaar. Niet alleen was het kasteel – het belangrijkste beeldmerk van de universiteit ­– in het verleden onderwerp van schilderijen van beroemde kunstenaars als Salomon van Ruysdael en Jan van der Heyden, ook was het kasteel zelf een plek waar kunst vaak hoogtij vierde. Een bloeiperiode van de kunsten op Nyenrode vormden de jaren ’30 van de twintigste eeuw. Toen stelde Nyenrode-eigenaar en kunsthandelaar Jacques Goudstikker het kasteel open voor publiek en liet hij hen hier kennis maken met hoogtepunten uit de West-Europese kunst. Ook nodigde hij de high society van die dagen uit voor concerten op het landgoed.

Aan Goudstikkers toonaangevende kunstcollectie kwam in 1940 een vroegtijdig einde. Goudstikker overleed toen tijdens een vlucht voor de nazi’s. Toen na de Tweede Wereldoorlog het Nederlands Opleidings-Instituut voor het Buitenland, de directe voorloper van Nyenrode Business Universiteit, zijn deuren opende, kreeg kunst in allerlei vormen weer een plaats. Toneel, dichtkunst, cabaret. Maar het werd nooit meer zo als in Goudstikkers glorietijd.

Bezoek expositie met Vechtstreekmuseum Maarssen
Omdat Nyenrode Business Universiteit een optimale, ongestoorde leeromgeving voor haar studenten en gasten wil waarborgen, is het niet mogelijk om het landgoed voor iedereen op ieder moment open te stellen. Door een samenwerking tussen Nyenrode en het Vechtstreekmuseum in Maarssen kunnen ook geïnteresseerden uit de regio op een aantal zondagen de expositie “Nieuwe wegen/Challenges” bezoeken. Het Vechtstreekmuseum verzorgt op die dagen een rondleiding door de tuin van Nyenrode met aansluitend een bezoek aan de tentoonstelling.

De rondleidingen, gecombineerd met bezoek aan de tentoonstelling, vinden plaats op de volgende zondagen:

  • 10 januari 2016
  • 21 februari 2016
  • 20 maart 2016
  • Aanvang 14:30 uur
  • Tussen de wandeling en het bezoek aan de expositie is er een korte pauze voor een kopje koffie of thee.

 
Aanmelden

  • Voor deze excursies kunt u zich aanmelden via info@vechtstreekmuseum.nl
  • De toegangsbewijzen kosten € 5,00 per persoon.
  • Bij akkoord ontvangt u een bevestiging met verdere gegevens.


Catalogus
De catalogus, behorend bij de expositie, is te koop via de webshop van Nyenrode. Voor leden van de Nyenrode community is de prijs minimaal 10 euro, meer mag. In de boekhandel is de verkoopprijs 29,95.

Boilerplate

Over Art Fund Nyenrode
Art Fund Nyenrode is vorig jaar opgericht door een aantal Nyenrode-alumni. Het kunstfonds stelt zich ten doel kunst van hoog niveau terug op Nyenrode te brengen. De exposities op Nyenrode (onder de noemer “Kunst terug op Nyenrode”) bestaan uit kunst uit de privé- en bedrijfskunstcollecties van Nyenrode-alumni of kunst die door kunstenaars met een Nyenrode-verleden is geschapen. Ook streeft Art Fund Nyenrode naar het in bezit of langdurige bruikleen verkrijgen van kunstwerken voor een Nyenrode-kunstcollectie.

Contactpersoon
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws