Breukelen,
15
juni
2017
|
19:53
Europe/Amsterdam

In memoriam Hein Verbruggen

Samenvatting

Afgelopen dinsdagavond, 13 juni jl., is na een lang ziekbed Nyenrode alumnus en voormalig sportbestuurder Hein Verbruggen overleden. Volgende week zou hij 76 jaar zijn geworden.

Hein Verbruggen was een van de belangrijkste sportbestuurders die Nederland ooit gekend heeft. De Brabander was erevoorzitter van de internationale wielerbond UCI, erelid van het Internationaal Olympisch Comité en ereburger van de stad Beijing. Een pionier en doorzetter, die echter ook altijd onlosmakelijk verbonden zal blijven - terecht of onterecht - met de roerige doping periode in 1995-2005 en de uiteindelijke val van sportlegende Lance Amstrong.

Voor mij was en blijft Hein vooral een mede-Nyenrodiaan die ik pas in de extra tijd van zijn imposante leven leerde kennen. Op een bitterkoude winterochtend in januari 2015 kwam Hein voor het eerst na ruim 50 jaar weer terug op Nyenrode om te praten over een mogelijk nieuw sport initiatief, Nyenrode Sports. Al lopend over de campus, memoreerde hij dan trots hoe het hem uiteindelijk toch gelukt was - ondanks matige schoolresultaten - om in september 1962 op Nyenrode te mogen beginnen. Een mooie brief aan een Brabantse dorpsgenoot en invloedrijke Nijenrode bestuurder maakte het uiteindelijke verschil. Het typeert het leven van Hein, onconventioneel en altijd scherp in de koers.

Eenmaal bij het kasteel aangekomen, stond hij opeens stil bij het toilet op de vide van de begane grond. Een kleine traan werd zichtbaar. Het bleek in de koude winter 1962/63 de enige warme plek op campus te zijn, alwaar hij dus maar regelmatig, heimelijk, geslapen heeft.

In de afgelopen twee jaar heeft Hein mij achter de schermen veel geholpen bij het verder opzetten van Nyenrode Sports. Hij vond het gaaf dat sport op Nyenrode weer terugkwam. En hij schroomde niet om daarvoor zijn indrukwekkende internationale sportnetwerk in te zetten als het ook maar enigszins kon.

Nog tot op het allerlaatste moment bemoeide hij zich met van alles en bleef hij zijn ongezouten mening ventileren over de ontwikkeling van sport en bestuur. En over het onrecht wat hem in zijn ogen was aangedaan.

Op het moment van schrijven van deze memoriam, ben ik onderweg naar Beijing om te praten met een lokale universiteit over mogelijke samenwerking met Nyenrode. Mede geïnitieerd door Hein. Een eigenzinnige wereldburger met een missie. Maar bovenal een trotse Nyenrodiaan. We gaan hem zeker missen.

Bartel Berkhout

Contactpersoon
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws