Breukelen,
24
maart
2016
|
11:56
Europe/Amsterdam

‘Bedrijfsleven kan veel leren van leiders in de topsport'

De Return on Education van Paul Rinkens - Sports Leadership Program

Paul Rinkens, oud-bestuursvoorzitter van MVV Maastricht, startte in september 2015 met het Sports Leadership Program. In dit interview deelt hij zijn ervaringen: ‘Dit programma werkt als een hefboom - het brengt je naar een hoger niveau.’

Best practices uit topsport ontdekken
‘Ik heb me aangemeld bij het Sports Leadership Program om kennis te vergaren. Ik was 5 jaar lang voorzitter van voetbalvereniging MVV Maastricht en raakte daar gefascineerd door sport. Het bedrijfsleven kan enorm veel leren van coaches en hoe zij sporters begeleiden. Het proces van scouting tot het behalen van de gouden medaille, bijvoorbeeld. Dat zouden we breed moeten doorvoeren. De kunst is tenslotte om talenten van je medewerkers en mensen in het algemeen te ontdekken en te optimaliseren.’

Sports Leadership helpt praktijk duiden
‘Dit programma werkt voor mij als een hefboom – de theoretische basis brengt me naar een ander niveau. Toen ik voorzitter werd van MVV Maastricht, was deze nagenoeg failliet. Hoe krijg je zo’n club weer gezond? Hoe pak je dat aan? Niemand van ons (het bestuur, red.) had daar ervaring mee. Ik nam veel besluiten vanuit een onderbuikgevoel, maar op een gegeven moment loop je ergens tegen aan - je komt niet verder. Met de theorie uit het Sports Leadership Program kan ik mijn ervaringen plaatsen. Vaak krijg ik in de modules een déja-vu. Dan ontdek ik dat ik iets vanuit mijn gevoel goed heb aangepakt of besef juist – ai, dat was toen niet slim. Die beslissing had slecht kunnen aflopen.’

Interactie tussen deelnemers prikkelt
‘De interactie in de groep is ontzettend leuk. Je wisselt van gedachten, stelt elkaar kritische vragen. De helft is of was topsporter en dat prikkelt enorm; zij weten waar ze het over hebben. De intervisie is misschien wel mijn favoriete onderdeel. De feedback is heel to-the-point en brengt je terug naar de basis. Je ontdekt weer wie je bent.’

Return on Education
‘Ik haal uit iedere module wel iets interessants. Ik mix als het ware zo de ingrediënten voor mijn eigen cocktail: een nieuw product dat ik in de markt hoop te zetten. Het programma helpt bovendien mijn blik op de horizon te richten. Je bent vaak zo bezig met de waan van de dag dat je soms je einddoel uit het oog verliest en afwijkt van je plan. Ik leg met het programma een basis waar ik naar kan teruggrijpen als dat nodig is. Het maakt de tijd en energie die ik erin steek absoluut waard.’

Bent u directeur, coach of manager in de topsport en wilt u meer weten over het internationale, eenjarige Sports Leadership Program? Vraag de brochure aan of bespreek direct de mogelijkheden met Sophie Conijn, Program Coördinator (+31 (0)346 291 755 | s.conijn@nyenrode.nl).

Over Paul Rinkens
Paul Rinkens is oprichter van La Bergère Group en oud-bestuursvoorzitter van voetbalclub MVV Maastricht. Onder zijn leiding slaagde MVV Maastricht erin weer financieel gezond te worden. Tijdens zijn deelname aan het Sports Leadership Program werkt Rinkens aan een nieuwe dienst die succesvolle coachingsmethodieken en andere best practices uit de sport vertaalt naar het bedrijfsleven.

 

Contactpersoon
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws