Breukelen,
22
maart
2017
|
12:59
Europe/Amsterdam

Als leider wil ik mensen meenemen in de langetermijnvisie

Sander Uittenbosch, deelnemer aan het Leadership Development Program (LDP): ‘Het tijdperk van directieve en controlerende managers is definitief voorbij. Juist nu is behoefte aan aanvoerders die strategisch denken, maar evengoed tussen de mensen staan en hen onderdeel maken van het beleid. Voor mij is dit de ideale manier van managen. Maar dat vergt wel een bewustwordingsproces. Wat zijn je persoonlijke krachten? Hoe zet je deze in, rekening houdend met de andere kant van die sterke punten? Het LDP leverde mij een reeks van eyeopeners op.’

Sander Uittenbosch studeerde aan de Technische Universiteit Eindhoven en is Teammanager Centrale Waterverdeling bij Vitens, dat zorgdraagt voor de waterlevering in vijf provincies aan 5,6 miljoen zakelijke en particuliere klanten. ‘Ik doorliep het management traineeship, was een jaar procesmanager en toe aan de volgende stap van teammanager. Daar paste een opleiding bij waar ik mijn managersrol verder kon verkennen.’

Twee vragen stellen
‘Mijn persoonlijkheidsprofiel is uitgesproken: resultaatgericht, analytisch en besluitvaardig. Ik durf voorop te lopen, maar op Nyenrode werd duidelijk dat ik in de vaart van mijn enthousiasme soms te snel stappen zet en over het hoofd zie om de verbinding met mensen te zoeken. Om daarin te investeren.’

‘De intervisies en simulaties vormden een intensieve leerschool; zo waren we een dag lang directeur die in een lastig parket zat met diverse stakeholders. Dan ervaar je daadwerkelijk de impact van je gedrag op verschillende partijen. De reflectie daarop is soms niet mals, maar in een groep met gelijkgestemde deelnemers raak je snel vertrouwd met elkaar. Zo reikte een medestudent mij persoonlijk een instrument aan: verplicht jezelf twee vragen aan de ander te stellen. Verbluffend hoe dit voor mij in praktijksituaties blijkt te werken.’

Authentiek
‘Hoe beter ik mijzelf leer kennen, hoe optimaler ik handel als manager. Het LDP leverde mij bijvoorbeeld ook inzicht door het concept dat zegt dat een leider niet zijn pijlen op zichzelf moet richten, maar juist naar buiten. Resultaatgericht denken vertaalde ik voorheen in benodigde aanpassingen aan de omgeving. Nu ik dit concept in gedachten houd, durf ik veel meer te vertrouwen op mijn authentiek leiderschap en intuïtie. Zo werk ik op mijn afdeling niet met standaard weekvergaderingen, maar richt het overleg in naar doel en deelnemers.’

‘Sinds het LDP verplaats ik mij meer in de schoenen van de ander. Wat dat betreft heb ik ook veel meegekregen van gastdocent Eric Koenen die liet zien hoe je organisatieverandering in gang zet, hoe dat gedragen wordt door mensen en welke onderliggende psychologische mechanismen meespelen. Het lesmateriaal was heel bijzonder: klassieke muziek en kunst. De essentie van de boodschap beklijft daardoor des te meer.’

Draagvlak
‘Bij Vitens zijn we, met doelbeschrijvingen voor 2025 in de hand, bezig met een spannende toekomststrategie. De eisen van de klant veranderen, onze organisatie wordt complexer, de maatschappij is constant in beweging. Dat betekent dat we nu een transformatie qua processen en automatisering in gang zetten: straks onderscheiden onze mensen zich door ultramodern, digitaal vakmanschap. Fantastisch dat ik de kans krijg daar vorm aan te geven; dat past bij mij. En mede door het LDP lukt het mij nu meer draagvlak te creëren en mensen te inspireren. Ik heb duidelijk aan senioriteit gewonnen.’

Het Leadership Development Program richt zich op de algehele versteviging van persoonlijke leiderschapskwaliteiten en brengt het onderliggend bedrijfskundige fundament aan.

Meer informatie?

 

Contactpersoon
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws